Adviesproject

Woonkeuken en eetkamer familie van der Heide

Meneer en mevrouw Van der Heide waren toe aan een nieuwe keuken. Ze wilden deze vervangen, en ook een andere invulling geven aan koken en eten. Door een verbouwing ontstond een nieuwe ruimte en dat bracht uitdagingen met zich mee voor de verlichting.
© fotografie Wilma Hoogendoorn

Het lichtplan De vloer is uitgevoerd in terra, in de keuken zelf domineren zwart, wit en rvs. De grote contrasten in licht en het gebruik van donkere kleuren geven een gevoel van drama – dat vraagt om grote gebaren. Verder is er gebrek aan daglicht op de plekken waar het meeste werk gebeurt.

 

De woonkeuken heeft een luxe uitstraling en is daardoor een blikvanger in de ruimte. Onopvallende lampen zijn hier niet op hun plaats. Maar het is ook niet de bedoeling dat verschillende elementen in het interieur onderling concurreren om de aandacht.

Stap één was het gebrek aan daglicht oplossen bij de werkplek. Dankzij de verlaging die nodig was voor het afzuigen van kookluchtjes konden we een aantal spots plaatsen in het plafond. Deze verlichten de werkplek deels. De industriële wandlamp werpt met een passend gevoel voor drama licht op het hakblok. Hiermee is de accentverlichting geregeld. Uplighters zorgen ervoor dat je de ruimte niet als donker ervaart. Ze verkleinen de lichtcontrasten en ondersteunen zo de waarneembaarheid van de hele ruimte. Op het eiland gaan we voor het grote gebaar. De opvallende lamp met donkere buitenkant en zilveren binnenwerk is een sieraad voor deze prachtige keuken. 

De eetkamer vormt een verlengstuk van de keuken. Daarom kozen we ervoor het kleurgebruik van de lampen gelijk te houden aan dat in de keuken. Ook hier wordt de luxe van de keuken onderstreept.  

 

Ervaringen van mevrouw Van der Heide ‘Na twintig jaar was onze keuken aan vervanging toe. De keukenbouwer vroeg of we ook aan een verlichtingsplan hadden gedacht. Op zijn aanraden maakten we nog diezelfde zaterdag een afspraak bij Van den Bosch in Harderwijk. Het klikte meteen tussen Tanja en ons. Zij vond een gedeelte van de keuken nogal donker. Wij waren daar wel aan gewend, maar haar vragen openden onze ogen. Al snel begon Tanja te schetsen. Extra wandlampen hier, spots in de plafonds daar en wij kregen het gevoel van “ja, dit is wat er nog aan ontbrak”. Ook het uitzoeken van de armaturen verliep zo soepel dat het one stop shopping werd. En voor ons precies op tijd, want de week erna zou de elektromonteur zijn voorbereidende werk doen. Op basis van Tanja’s schetsen hebben wij dat weekend nog extra leidingen en aansluitdozen met stift op de muren staan uittekenen. Het resultaat mag er zijn: de keuken is mede dankzij het lichtplan van Van den Bosch en de armaturen die we samen hebben uitgekozen werkelijk een plaatje geworden. Een keuken waar we met plezier eigenlijk de meeste uren van de dag doorbrengen.’ 

© 2017 van den Bosch Lichtadvies         Waltorenstraat 3, 3841 KN Harderwijk, tel. 0341 - 41 33 19         
Vacatures     Algemene Voorwaarden
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle