Licht: Ken je design klassiekers, dag 6

We hebben het luxe paardje van Poul Henningsen. De PH Artichoke van Louis Poulsen. Henningsen heeft de Artichoke ontworpen in 1958. Het doel was een lamp te ontwerpen die 100% vrij is van verblinding. Dit wereldberoemde ontwerp is uitgevoerd met 72 bladeren in koper of roestvrijstaal. Vandaag de dag is veel van het productieproces nog steeds handwerk. De lamp is er in verschillende maten, diameter 48/60/72 en voor de echte liefhebber is hij er ook in 84 cm. 100% verblindingvrij is een zeer sterk punt van de lamp wat echter wel maakt dat de lumen wattverhouding niet geweldig is. Gelukkig is hij er (2 grootste uitvoeringen) tegenwoordig in een led-uitvoering. De Artichoke heeft wat mij betreft ondanks zijn wat hoge energieverbruik een welverdiende plek in deze top tien. Het is nog steeds een plaatje van een lamp!

De lamp is ontworpen voor het restaurant Langeline Pavilonen te Copenhagen en vandaag de dag hangt de lamp daar nog steeds te schitteren.

Artichoke

#licht #klassieker #design #artichoke

Onze lichtadviseurs

Laura van den Bosch, Eigenaresse/lichtadviseur

Tanja

Lichtadviseur

Alex

Lichtadviseur

Martijn

Lichtadviseur

Marc

Technisch adviseur

Recente berichten