Lichtontwerp

Verrassend resultaat van gebundeld licht

Op een van de mooiste plekjes in Harderwijk ligt Monopole. Het hotel annex restaurant is al ruim veertig jaar in handen van de familie Posthumus. Arnold en Brenda namen in 2015 het stokje over van hun moeder. Dat was het moment waarop ze besloten tot een ingrijpende restyling.

Het lichtplan Het terras van Monopole kijkt uit over het Wolderwijd en het daaraan gelegen stadstrand. Een geweldige locatie voor een bruiloft of feest. Doordat de functie van de ruimtes regelmatig wisselt, willen Arnold en Brenda de verlichting eenvoudig kunnen aanpassen. Ze hebben gekozen voor een industriële track met zwarte spots. Deze zorgt voor een goede basisverlichting en maakt het mogelijk bij wisselingen in het interieur de spots mee te verplaatsen. De diepliggende lichtbron van de spots voorkomt dat de lichtbundels verblinden.

 

Het nieuwe interieur heeft een moderne, warme uitstraling. De verlichting sluit hier naadloos bij aan: boven diverse tafels hangen lichtobjecten in zwart met rood koper. Het gebundelde licht versterkt een intiem en geborgen gevoel, wat wenselijk is in het grote restaurant.

 

De entree vroeg om een blikvanger. ‘Hiervoor hebben we een custom made model met een diameter van twee meter laten maken in Italië,’ vertelt Laura van den Bosch. ‘Om het te plaatsen moest in het plafond een strak gestukte, ronde uitsparing komen. Bij zo’n bijzonder project is de inbreng van de aannemer essentieel. We kijken terug op een prettige samenwerking met verschillende partijen. Iedereen deed zijn uiterste best om er iets geweldigs van te maken.’

Ervaringen van Arnold Posthumus ‘Voor het restylen van onze zaak benaderden we een bureau dat is gespecialiseerd in horeca. Omdat zij totaalconcepten ontwerpen, kregen we ook een aanzet voor een lichtplan. Lichtstudio Van den Bosch had in het verleden een lichtplan voor ons terras gemaakt en voor mijn woning. Door die ervaring wist ik dat licht een vak apart is. Dus toen de plannen voor het restylen definitieve vormen begonnen aan te nemen, heb ik Laura benaderd.

De lichtstudio kwam met een totaal ander plan, daarin stond vooral het juiste licht centraal. De lampen passen goed bij het interieur dat Brenda en ik hebben gekozen. Verder vind ik het leuk dat er armatuur speciaal voor ons is ontworpen. Dat past bij mijn streven om vernieuwend en vooruitstrevend te zijn. Deze lamp hangt nergens anders in het land.

Voor de verbouwing hadden we twee maanden gepland; in die periode was het bedrijf dicht. De monteurs van Van den Bosch stonden als laatste in de planning omdat de schilder klaar moest zijn en het meubilair op zijn plek moest staan. De eerste gasten hadden gereserveerd voor direct na de opening. Dat gaf Brenda en mij stress: zouden we het op tijd halen? Met de flexibiliteit en bereidwilligheid om in de avonden door te werken en zelfs de ochtend voor de opening nog de laatste puntjes op de i te zetten, onderscheidt Van den Bosch zich. Voor zowel een woning of bedrijfspand beveel ik dit Harderwijkse bedrijf dan ook van harte aan.’

© 2017 van den Bosch Lichtadvies         Waltorenstraat 3, 3841 KN Harderwijk, tel. 0341 - 41 33 19         
Vacatures     Algemene Voorwaarden
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle